5 основателни причини защо да гледате „Свидетелите“

5 основателни причини защо да гледате „Свидетелите“

През април AXN пусна премиерно за България френският драматичен, криминален сериал „Свидетелите“.
Публикация   01:27     12 May, 2017 /     Върджин Груп България   /     430

След като бе много добре приет от публика и критика по цял свят, ето 5 причини, поради които и българските зрители трябва да го видят:
1. „Свидетелите“ стартира с една от най-смразяващите кръвта телевизионни премиери!
Въобще не бихте искали да имате нещо общо с това! Екшънът започва още в първите кадри! Мъж се прибира вкъщи след работа, за да види че всекидневната му е населена от трупове, любезно подредени така, че да наподобяват традиционна семейна обстановка! Майката на канапето, бащата във фотьойла, а млада жена е просната по лице, кацнала на високия стол на бара в кухнята. Успоредно става ясно, че телата са изровени от гробовете си и са поставени на местата им внимателно и с много умисъл. Защо? От кого? Едва ли би могло да е по-жестоко и загадъчно…
2. Оставя усещането за скандинавска криминална драма.
Цветовата палитра е заседнала в сивата гама и напомня друга хитова френска драма – „Спиралата“. Мрачно, студено, ветровито, сивотата се просмуква като смог в костите. Главната женска роля – лейтенант Сандра Уинклер (Мари Домпние), ни кара автоматично да се сетим за колежките ѝ – коравите Сара Лънд и Сага Норен. Сюжетът и разгръщащата се драма също носят „сканди“ усещане – силна идея, завъртян сюжет и много, много мрачно настроение. Бинго!
3. Има уникално интро при началните надписи!
Всяка криминална драма в последно време залага на доста подобна концепция, що се касае до интрото, която почти винаги включва натрапчив вокал и монтаж от подбрани визии. „Свидетелите“ показва нещо подобно, но и едновременно много повече от това – неговото интро прилича повече на мини-филм, само по себе си. Да, разбира се, че има вездесъща музикална тема, но през това време Сандра Уинклер крачи сама по крайбрежната алея, брулена от студения вятър, подминаваща редица от плажни бараки. Тя върви към една конкретна, самотна барака в края на пътеката, раздраното небе е надвиснало злокобно над нея. Какво открива в бараката? Вълк, който оголва зъбите си срещу нея. КАКВО ОЗНАЧАВА ВСИЧКО ТОВА???
4. Един от двамата следователи носи бастун
Партньорът на Уинклер – бившият шеф на полицията Пол Мезонньов (Тиери Лермит) пристига на сцената призован по служба, независимо, че наскоро се е пенсионирал. Дългогодишният му опит е повече от необходим за разрешаването на смразяващия кръвта случай, а Пол и Сандра се познават отпреди – той е бил неин наставник в полицейската академия. Интересното е, че той използва бастун, който му придава нотка на изтънчено благородство, дискретна интелигентност и усещане за уязвимост. Добре дошъл Пол Мезонньов – най-новото попълнение в дългата редица от телевизионни полицаи – мъже и жени, които носят физически аксесоар, със или без да имат основателна причина за това.
5. Сериалът е френски
Европейците си обичаме европейското кино, кой каквото ще да казва, а когато стане въпрос за френско такова, произходът се явява гаранция за успех и високо качество. Французите притежават изтънченост, която буквално се лее от екрана и се просмуква директно в зрителя, а „Свидетелите“ се явява достоен продължител на тренда, който френските крими сериали създадоха в последните години.
Гледайте всяка сряда от 21:50, само по AXN!